GZUB to słowo pochodzące z gwary poznańskiej i oznaczające dziecko lub brzuch piwny. Nawiązanie to wpisuje się stylowo w trendy związane z rozwijającą się na naszych oczach piwną rewolucją w Polsce. Bawarskie Prawo Czystości (niem. Reinheitsgebot) z 1516 roku, które nakazywało, że piwo musi składać się wyłącznie z wody, chmielu i słodu (jęczmiennego) odchodzi do lamusa, a piwowarzy, zarówno ci domowi, rzemieślniczy, restauracyjni, jak i duże koncerny, coraz częściej warzą piwo, które zawiera coraz więcej wyszukanych dodatków i składników.
Czytaj więcej »Stawka większa niż “zawsze tak robiliśmy”
Firmy rodzinne, które odnoszą sukcesy, tworzone są od podstaw przez bardzo utalentowanych i przedsiębiorczych założycieli. Czasem w działalność angażują się także ich dzieci lub inni członkowie rodziny biorąc udział w sukcesji. W innych przypadkach dzieci wybierają własną karierę lub realizację nowych przedsięwzięć biznesowych. Niezależnie od tego, zwykle następuje chwila, gdy rodzinna firma napotyka bariery, które zaczynają jej przeszkadzać w szybszym i bardziej rentownym rozwoju.
Czytaj więcej »Jak brat z bratem czy jak pies z kotem? Konflikty braterskie w firmach rodzinnych
Jedna z najbardziej znanych i burzliwych historii rodzinnego konfliktu. Dwaj bracia zacięcie toczą batalię o wyższość dokładnie tego samego produktu. Narasta napięcie między rodzeństwem, które w końcu doprowadza do długoletniej, komicznej walki o… batonik. Na lewym batoniku karmel i czekolada rozpływają się po chrupiącym ciastku, na prawe kruche ciastko karmel …
Czytaj więcej »Manager rodziny. Cechy, umiejętności i zadania
Rola niezależnego managera rodziny, który zapewnia powiązanie rodziny z przedsiębiorstwem, rozwinęła się dopiero w ostatnich dziesięcioleciach. We wcześniejszych generacjach zarządzanie rodziną, obok zarzadzania przedsiębiorstwem, było głównie zadaniem właściciela firmy i seniora i/lub jego małżonki. Decyzje, jaką drogę zawodową ma obrać kolejne pokolenie, kto może dziedziczyć udziały, kiedy ma nastąpić sukcesja …
Czytaj więcej »Wytrwałość – to wspólna cecha pionierów. Giganty rodzinne w branży motoryzacyjnej.
Oczywistym jest, że firmy rodzinne bez względu na swoją specyfikę, mogą działać i działają w praktycznie każdej możliwej branży. Wiele międzynarodowych rodzinnych gigantów działających w branżach takich jak bankowość, technologia czy prowadzących sieci spożywcze, dostawcze oraz produkcyjne prowadzonych jest przez kolejne pokolenie założycieli. Ciekawe jest, że także jedne z największych …
Czytaj więcej »Managerowie zewnętrzni w firmie rodzinnej – pułapki i wyzwania – case study firmy GH
Zmiana generacyjna i wyzwania sukcesji wiążą się nie tylko ze znalezieniem odpowiedniego następcy, ale także z doborem zespołu zarządzającego, któremu nowy prezes będzie przewodził. Z tworzeniem zespołu zarządzającego wiąże się często konieczność zatrudnienia managerów zewnętrznych – managerów spoza rodziny. Współpraca z nimi jest dużym wyzwaniem dla firmy rodzinnej. W niniejszym …
Czytaj więcej »Czy istnieje dobry rodzaj nepotyzmu?
Nepotyzm polega na faworyzowaniu członków rodziny lub przyjaciół pod względem ekonomicznym lub w kwestii zatrudnienia. Przykładowo jest to sytuacja, gdy dana osoba przyjmuje do pracy przyjaciół lub członków rodziny, nie zważając na to, czy mają odpowiednie kwalifikacje. Taka praktyka może mieć szkodliwy wpływ na firmę, ponieważ może ona spowodować utratę …
Czytaj więcej »Sukcesorka międzynarodowego biznesu rodzinnego wybiera „bycie na swoim”
Julia Kostrzewska – Magdańska ponad 10 lat rozwijała rodzinny biznes ceramiki architektonicznej. Nadszedł jednak czas, kiedy postanowiła otworzyć własny biznes: wspólnie z rodziną przeprowadziła się pod Warszawę i znalazła sposób na biznes, który jest jednocześnie jej pasją. W Warszawie przy ulicy Mokotowskiej 54 otworzyła pierwszy butik marki Pretty Ballerinas w …
Czytaj więcej »Nagła sukcesja: Czy wartości rodziny biznesowej zagwarantują powodzenie?
Werner Kenkel to rodzinny biznes, który przeszedł niespodziewaną, szybką sukcesję. Wartości zakorzenione w sukcesorach wpłynęły na ich gotowość do przejęcia odpowiedzialności za firmę w obliczu nagłej sukcesji. W czasach, w których rodziła się historia ich firmy, udawało się przetrwać tylko „najtwardszym wizjonerom”. Chociaż zarówno Adam, jak i jego brat Damian …
Czytaj więcej »Chleb i rogale świętomarcińskie. Rodzina Butków od lat wspólnie w biznesie
Ponad 50 lat temu Stanisław Butka jako 14-latek codziennie angażował swoje siły w piekarnię swojego ojca. W duchu poważania ciężkiej pracy wychował swoje córki, a dziś szacunku do chleba uczy swoje wnuki – aby tradycja wypieków rodziny Butków nie zniknęła. O tradycje piekarskie Stanisław Butka dba zresztą nie tylko w …
Czytaj więcej »