Wciąż powtarzamy: „firmy rodzinne są wyjątkowe”. Czy faktycznie? Czy jest to tylko utarty już, nic nieznaczący frazes? Na czym polega ta enigmatyczna wyjątkowość? Zapraszamy Cię w podróż do świata rodzinności już po raz kolejny – tym razem w nowej, wirtualnej odsłonie
Czytaj więcej »Praca zdalna – największe dylematy pracodawców
Przepisy nowej specustawy o walce z koronawirusem przyznają pracodawcom uprawnienie do polecenia pracownikowi wykonywania, przez oznaczony czas, pracy poza miejscem jej stałego wykonywania (praca zdalna). Zarówno w przepisach Kodeksu pracy, jak i ustaw szczególnych, brak jest jednak regulacji dotyczącej sposobu organizacji i wykonywania takiej pracy. Doświadczenia ostatnich dni pokazują nam, że pracodawcy, wobec wspomnianego braku regulacji ustawowej, jak również stosownych praktyk rynkowych, mają wiele wątpliwości dotyczących tego, jak zorganizować pracę zdalną. Postanowiliśmy zebrać najczęściej zadawane nam pytania i przedstawić odpowiedzi na nie w poniższej informacji.
Czytaj więcej »Szacunek dla siebie, szacunek dla innych, odpowiedzialność za swoje czyny – za tymi trzema rzeczami podążaj. ~Dalajlama
W dzisiejszym dynamicznie zmieniajacym się świecie, zmieniajacym się niekoniecznie zawsze w dobrym kierunku, słowa wypowiedziane przez Dalajlamę nabierają szczególnego znaczenia. Odpowiedzialność tak dotyczy zarówno osob jak i instytucji, w tym również biznesu. Temat odpowiedzialności społecznej biznesu coraz częściej wkracza „ na salony“. Zagadnienia związane ze społeczną odpowiedzialnością biznesu (ang. Corporate Social Responsibility, CSR) zyskują nie tylko na popularności jako skuteczne narzędzie do budowania przewagi konkurencyjnej przedsiębiorstw ale przede wszystkim na ważności z punktu widzenia zrównoważonego rozwoju gospodarek i społeczeństw.
Czytaj więcej »Najlepsi fachowcy pochodzą z Polski
Organiczny rozwój Sanplast i akwizycje rodziny Podrazów – od małej firmy rodzinnej do globalnego lidera
Czytaj więcej »Kobieta, która zbudowała autorytet w męskiej branży. Barbara Woźniak – liderka z charyzmą
“Byliśmy, jesteśmy i będziemy firmą rodzinną”. To słowa, których śmiało można użyć w opisie firmy rodzinnej Fermy Drobiu Woźniak, którą od lat zarządza rodzina Woźniaków. Barbara, synowa Zbigniewa Woźniaka, choć została rzucona na głęboką wodę, wykorzystała swój potencjał charakteru i osobowość by pomóc firmie stać się polskim liderem branży.
Czytaj więcej »Ultramaratończyk biznesu – zbudował firmę z klocków, które są wizytówką Polski na całym świecie
Pierwsze kroki w biznesie stawiał prowadząc obwoźną dystrybucję automatów do gier. Za zarobione na pierwszej maszynie pieniądze kupił drugą i tak zaczęła się jego biznesowa przygoda, w głąb której coraz odważniej stawiał kolejne kroki.
Czytaj więcej »Odpowiedzialni od pokoleń, czyli jak firmy rodzinne zmieniają świat
Społeczna odpowiedzialność jako istotna wartość firm rodzinnych? Tak i to od pokoleń! Prawdopodobnie w większości społeczeństw rodzina jest podstawową jednostką służącą przekazywaniu wartości następnym pokoleniom. Najczęściej ten naturalny proces zachodzi poprzez wychowanie, przekaz, przykład oraz zapewnienie warunków do rozwoju fizycznego, emocjonalnego i duchowego.
Czytaj więcej »Moc z kiełków – czempion na drodze do podboju Europy
Dorastała u boku ojca-wizjonera, który pozytywnie zaraził ją swoim wartościami i myśleniem, które o lata świetlne wyprzedzały aktualne trendy w odżywianiu. Naturalne produkty, transparentność marki, która sygnowana jest nazwiskiem jej rodziny od kilkudziesięciu lat. W rozwój firmy zaangażowana jest wspólnie z mężem, a jako mama pełnych energii trójki młodych chłopców, utrzymuje balans życia rodzinnego i firmowego. Stoi murem za misją swojej firmy, która pozwala Polakom mieć dostęp do zdrowej żywności.
Czytaj więcej »Rodzinny sukces małego browaru. Dziecko piwnej rewolucji – GZUB
GZUB to słowo pochodzące z gwary poznańskiej i oznaczające dziecko lub brzuch piwny. Nawiązanie to wpisuje się stylowo w trendy związane z rozwijającą się na naszych oczach piwną rewolucją w Polsce. Bawarskie Prawo Czystości (niem. Reinheitsgebot) z 1516 roku, które nakazywało, że piwo musi składać się wyłącznie z wody, chmielu i słodu (jęczmiennego) odchodzi do lamusa, a piwowarzy, zarówno ci domowi, rzemieślniczy, restauracyjni, jak i duże koncerny, coraz częściej warzą piwo, które zawiera coraz więcej wyszukanych dodatków i składników.
Czytaj więcej »Stawka większa niż “zawsze tak robiliśmy”
Firmy rodzinne, które odnoszą sukcesy, tworzone są od podstaw przez bardzo utalentowanych i przedsiębiorczych założycieli. Czasem w działalność angażują się także ich dzieci lub inni członkowie rodziny biorąc udział w sukcesji. W innych przypadkach dzieci wybierają własną karierę lub realizację nowych przedsięwzięć biznesowych. Niezależnie od tego, zwykle następuje chwila, gdy rodzinna firma napotyka bariery, które zaczynają jej przeszkadzać w szybszym i bardziej rentownym rozwoju.
Czytaj więcej »